“VERBAAS JE, MAAR VEROORDEEL NIET.”, is een quote die groots op de muur van de vrijwilligersruimte van kindertehuis Hanukkah staat. Een quote waaraan ik soms ook nog aan herinnerd moet worden…
Gisteren was zo’n dag! Met Marjolein en de kinderbescherming bracht ik een bezoek aan het ziekenhuis. Hier verblijft een babymeisje dat op 1 januari geboren is en dat bij ons op Hanukkah zal komen wonen. Haar moeder heeft psychische problemen en beviel, zonder enige hulp, op de eerste dag van dit jaar bij een lege marktkraam.

Het meisje, dat we voor nu Afia noemen (vernoemd naar haar geboortedag) is een maand te vroeg geboren en daarom erg klein. Zij is op de neonatologie afdeling opgenomen; een klein kamertje naast de kraamafdeling waar twee couveuses staan en drie babybedjes. Ik vraag me af of de couveuses werken. De kraamafdeling bestaat uit een grote zaal met ongeveer vijftien bedden. Er liggen vrouwen die net bevallen zijn met hun pasgeboren kindjes, maar ook vrouwen die weeën hebben en liggen te wachten tot volledige ontsluiting, zodat ze in een andere naastgelegen ruimte kunnen bevallen.

De eerste keer dat ik Afia zag, was een paar uur na haar geboorte. Nu zag ik haar weer en ik kon zien dat ze gegroeid was en dat het goed gaat met haar.
We bezochten haar om te bekijken of het al mogelijk was om Afia mee te nemen naar kindertehuis Hanukkah. Helaas was dit nog niet het geval. De ziekenhuismedewerkers maken zich zorgen om de reactie van Afia’s moeder, wanneer zij te horen krijgt dat haar dochtertje is ondergebracht bij ons kindertehuis. Afia’s moeder is momenteel opgenomen in het ziekenhuis in verband met haar psychische problemen. Er wordt uitgezocht of er familieleden zijn die haar kunnen opvangen.

Het is moeilijk om te zien hoe deze kersverse moeder haar eigen kind graag wil zien en verzorgen, maar hiertoe door haar problematiek niet toe in staat is.

Vanuit Hanukkah hebben wij de moeder hulp aangeboden om haar, zodra ze daartoe in staat is, naar haar geboortedorp te brengen, in de hoop dat haar familie haar kan ondersteunen en helpen. We weten echter niet of dit het geval is. De kans is namelijk ook aanwezig dat zij door haar familie verstoten is omdat zij psychische problemen heeft. In dat geval gaan wij bekijken of er een andere plek is voor de moeder om de hulp te krijgen die ze nodig heeft.

Wij zullen Afia in ieder geval voorlopig opnemen in onze Hanukkah familie en er alles aan doen om haar goed te verzorgen en liefde te geven, zodat ze kan aankomen en aansterken.En natuurlijk hopen we dat ze in de toekomst weer samen kan zijn met haar moeder en/of familie.

– Mariëtte –

UPDATE:
Op 13 januari is Afia kon Afia worden opgehaald uit het ziekenhuis. Ze is nog erg klein en werd de eerste dagen door Mariette en Moses thuis opgevangen. Daarna is ze naar kindertehuis Hanukkah gegaan, waar ze door de zorgzame mama’s wordt verzorgd.