Bouw Circle of Life School

Het was al lang een droom van Moses en Mariëtte om ook een basisschool te bouwen. Deze moet in eerste instantie mogelijkheden bieden op goed en betaalbaar privé onderwijs voor kinderen in en om Sunyani. Daarnaast is het een bron van inkomsten voor Hanukkah, zodat het kindertehuis steeds minder afhankelijk is van sponsors uit Nederland.

In 2010 is een stuk land tegenover kindertehuis Hanukkah gekocht. Vanaf oktober 2011 is de bouw gestart en na twee jaar keihard werken is op 26 juli 2014 de Circle of Life School feestelijk geopend. De school bestaat uit twaalf klassen, een computerruimte, een bibliotheek en een docentenruimte. De school is tevens rolstoeltoegankelijk. Lukas was de eerste die in zijn rolstoel de school binnenging op de eerste schooldag op maandag 15 september 2014.

We zijn begonnen met vijf groepen van maximaal vijfentwintig kinderen. Er zijn lokale leerkrachten aangesteld. Van de leerlingen, afkomstig uit de armste dorpen, krijgt ongeveer 30% gratis onderwijs. Om deze schoolkosten te dekken is Stichting Mariette’s Child Care op zoek naar sponsoren.

Dankzij zoveel hulp!

Natuurlijk hadden we deze prachtige school niet kunnen bouwen zonder de geweldige inzet en bijdrage van veel sponsoren en vrijwilligers.

De hulp van Wilde Ganzen was in financiële zin de doorbraak om de bouw van de school te kunnen afronden.

Het interieur van de school is geheel afkomstig van scholen en kinderdagverblijven uit Nederland. De lokalen zijn vrolijk beschilderd en ingericht door onze vrijwilligers.

Feestelijk Opening

De belangstelling van plaatselijke bestuurders was tijdens de opening van de school bijzonder groot. Het lokale bestuur is trots op de school en de onderwijsmogelijkheden voor de kinderen uit de dorpen in de omgeving. We zijn ook enorm trots dat de Circle of Life School direct een erkenning heeft gekregen van het Ministerie van Onderwijs.

Verslag Marieke Dijkers over Ghanees onderwijs

Marieke Dijkers zet zich al jarenlang in voor het werk van Mariette en Moses in Ghana. Zij is docente Duits, Engels en Nederlands op het Twents Carmel College en tevens schrijfster (van o.a. het boek Obruni, obruni!). Onlangs bracht ze opnieuw een bezoek aan Ghana. Dit keer om onderzoek te doen naar het Ghanese onderwijs en de manier waarop de Circle of Life School bij kindertehuis Hanukkah zich daarin onderscheidt. In haar boeiende verslag gaat zij achtereenvolgens in op de manier waarop het onderwijs in Ghana georganiseerd is, de traditionele manier waarop er in Ghana lesgegeven wordt, de visie van de Circle of Life School en de uitwerking die dit heeft op het onderwijs dat de school biedt. Vervolgens trekt zij een vergelijking tussen het Ghanese onderwijs en dat op de Circle of Life School om haar hoofdvraag te beantwoorden.

Bouw Junior High School (2018-2019)

Begin 2018 is de start gemaakt van de bouw van de Junior High School, een nieuwe wens van Mariëtte en Moses. Met de bouw van deze school kunnen de kinderen van de Circle of Life school nog drie jaar verder voortgezet onderwijs volgen. In september 2019 zijn de eerste twee lokalen in gebruik genomen. De Junior High School zou eind april 2020 officieel geopend worden. Helaas heeft de feestelijke opening in verband met het corona-virus niet kunnen plaatsvinden.
Lees hier meer over de Junior High School.