Bericht van Mariëtte over de situatie van Lucas:

“Ik kan wel zeggen dat ik, sinds ik anderhalve week geleden weer teruggekomen ben in Ghana, in een grote rollercoaster terecht gekomen ben. Wat was het schrikken dat Lucas zijn gezondheidssituatie achteruit ging. Eerst zag ik Lucas zo ziek en verdrietig in zijn ziekenhuisbed op de afdeling chirurgie; een grote, saaie en grauwe afdeling waar Lucas getuige moet zijn van erg zieke mensen en zelfs het overlijden van patiënten.

Ik herkende Lucas bijna niet meer. Het leek wel of het leven al helemaal uit hem getrokken was. Lucas is altijd al wel wat verlegen of stil (tenzij hij met zijn vrienden is, dan heeft hij het hoogste woord en hoor ik hem lachen), maar nu zag ik hier niets meer van terug.

En toen kwam het moment dat we te horen kregen dat de artsen besloten hadden het been van Lucas te amputeren. Hartverscheurend nieuws dat Moses en ik aan Lucas moesten vertellen. Wat hadden we hem dit graag willen besparen. Toen Lucas het nieuws hoorde, liet hij zich achterover op zijn bed vallen en sindsdien is hij nog verder ingestort. Hij praat amper en ik heb hem niet meer zien lachen. Behalve de keer dat Ik boven op mijn stoel sprong toen een muis langs mijn voeten rende. Iets dat heel normaal is in dit ziekenhuis.

Iedere dag ben ik bij Lucas en zit ik naast zijn bed. Ook al zegt hij niets, hij wil niet dat ik wegga. Ik heb een laptop meegenomen van Hanukkah, waar we filmpjes op kunnen kijken. Ondertussen houd ik de situatie van Lucas goed in de gaten en bespreek dingen met de verpleging als ik iets opmerk. Gelukkig nemen ze dit serieus en pakken ze dit direct op. 

Ondertussen komt er vanuit Nederland zoveel hulp. De eerste zending Nutridrink is bij ons aangekomen en ik kan nu al merken dat Lucas hierdoor meer energie krijgt. Ook zijn we enorm dankbaar voor de adviezen van diverse wonddeskundigen in Nederland en de professionele medische wondverzorging vanuit Nederland die we dankzij de vele donaties hebben aangeschaft en/of gedoneerd hebben gekregen. Diverse stewardessen van KLM/ Wings of Support hebben al heel wat spullen voor Lucas mee naar Ghana genomen. Het is echt hartverwarmend om alle steun en support vanuit Nederland te ervaren. Ook al zit Lucas in een zware periode, dankzij alle deze liefdevolle steun is deze situatie beter te dragen.

Soms voelt het ook dubbel omdat ik hier in het ziekenhuis zoveel leed zie bij de patiënten en ik het gevoel heb iedereen te willen helpen. Het raakt me enorm het verschil te ervaren tussen de medische zorg in Nederland en Ghana.”

– Mariëtte –