Graag willen we jullie kennis laten maken met Rens Dommerholt. Hij is afgelopen zomer als vrijwilliger naar Hanukkah geweest. We hebben Rens gevraagd of hij zijn ervaringen op te schrijven.
We hopen dat jullie zijn verhaal met net zoveel plezier lezen als wij hebben gedaan. Mocht het ook bij jou beginnen te kriebelen, omdat je ook zo graag eens een aantal weken als vrijwillig(st)er zou willen helpen. Laat het ons weten. Meer info over vrijwilligerswerk bij Hanukkah lees je hier.

Het verhaal van Rens:

“Hé! Ik ben Rens en ik ben in de zomer van 2017 naar Hanukkah geweest voor vijf weken. Via-via leerde ik de stichting kennen en na een heel leuk gesprek met Inge heb ik de knoop doorgehakt.
Thuis moet ik altijd de IKEA-pakketten in elkaar zetten en aan de universiteit volg ik een technische studie, daarom leek het mij logisch om vooral veel te klussen op Hanukkah. Dat begon met de deur van de jongenskamer weer in elkaar zetten, nadat deze op mysterieuze wijze kapot was gegaan toen de jongens aan het stoeien waren. Voor deze klus had ik natuurlijk gereedschap en schroeven nodig en die waren te vinden het in het gereedschapshok. Ik moest alleen wel even een uurtje zoeken. Dat kan handiger, dus daarom heb ik mijn best gedaan om het hok op te ruimen. Een oude tafel die nog buiten stond heb ik samen met David weer voorzien van een tafelblad dat Moses in Sunyani had gekocht. Het overgebleven stuk heb ik aan de muur gehangen met spijkers, zodat je er gereedschap aan kan ophangen. Precies zoals je het bij je opa thuis ook nog ziet. Daarnaast heb ik nog babybedjes in elkaar geschroefd, een babybedje geschilderd, lampen vervangen, school interieur in elkaar gezet en onwijs veel spinnen ‘onschadelijk gemaakt’. Ik was immers de enige man…

In het begin dacht ik namelijk dat ik niet zoveel met de kinderen zou hebben. Het leek mij beter als ik gewoon lekker ging klussen en dat de dames zich zouden ontfermen over de kinderen. Echter, na drie dagen was ik al 180 graden van mening veranderd. Vooral met Josua (spel ik het goed?), Megan, Yaw en Blessing had ik een hele erge klik en zij volgden mij trouw zodra ik Hanukkah op kwam lopen. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik een bank uit de dining hall heb moeten halen waar de kinderen op konden zitten, omdat ik anders niet aan mijn werk toe kwam. Als man heb je het in Ghana soms net iets makkelijker en dat komt voornamelijk omdat ik vaak veel ouder werd geschat dan ik daadwerkelijk was. Dat hielp enorm bij onderhandelen, gereedschap kopen en taxi deals afspreken. Daarnaast heb ik natuurlijk nog veel met de jongens kunnen spelen. We hebben nog gevoetbald met een paar en ‘snake poison’ (een variant van tikkertje) gespeeld en zo de nodige zweetdruppels gelaten. Dus. Als man valt er veel te doen op Hanukkah, van reparatieklussen tot sleepwerk, maar er valt ook veel te leren in de omgang met de kinderen. Na die vijf weken heb ik wel echt papa-skills opgedaan en dat kan natuurlijk nooit kwaad!”