Acht jaar geleden werden wij gebeld door de Ghanese kinderbescherming met de vraag of wij een baby konden opvangen in Kindertehuis Hanukkah, waarvan de moeder tijdens de geboorte was overleden. Akua was na 28 weken zwangerschap geboren en woog nog maar net 1 kilo. Ze lag in de couveuse, maar moest daar na een week uit. Er was namelijk een baby geboren die de couveuse harder nodig had dan Akua. De artsen vonden haar sterk genoeg om naar huis te gaan, dus konden wij haar ophalen en meenemen naar ons kindertehuis.

De vader van Akua woonde in een afgelegen dorp waar geen water en elektriciteit  was. Het was voor hem onmogelijk om voor zijn dochter te zorgen. De eerste jaren is Akua ook geregeld ziek geweest (waaronder een longontsteking). Het was voor haar gezondheidssituatie daarom ook beter om bij ons te wonen.

De eerste drie maanden hebben wij op Hanukkah één ‘moeder’ aangewezen, die de volledige zorg op haar nam voor Akua. Ondertussen hadden wij veel contact met een vrijwilliger in Nederland, die op de neonatologie afdeling werkt en ons alles kon vertellen over de juiste voeding en aandachtspunten. Akua werd met veel liefde en aandacht verzorgd.

Door de jaren heen heeft de familie van Akua contact met ons en haar onderhouden. Het was voor haar alleen nooit mogelijk om terug te gaan naar haar familie. Wel bezocht Akua haar familie tijdens schoolvakanties, waardoor steeds meer een band kon worden opgebouwd.

Afgelopen week was het een bijzonder moment voor Akua. Na acht jaar bij ons gewoond te hebben, is zij terug gegaan naar haar familie. Het was een emotioneel, maar ook een dankbaar en mooi moment. Ze werd opgehaald door haar oudere broer en schoonzus. Tot nu toe hebben we dagelijks telefonisch contact met haar gehad en het gaat erg goed met haar. Akua begint volgende week op een andere school, wat ze ook nog wel een beetje spannend vindt. Gelukkig heeft ze al vriendinnen gemaakt in haar buurt die ook naar dezelfde school gaan als Akua.

– Mariëtte –