— UPDATE LUCAS: dag verloopt anders dan verwacht… —

Stel je voor:Je bent vijftien jaar oud en vandaag is de dag dat je wordt opgehaald door de ambulance om je naar een goed ziekenhuis te brengen in Accra, waar een orthopedisch- en plastisch chirurg je verder zal helpen.
Je hebt al vijf weken in het ziekenhuis gelegen. Je hebt twee operaties achter de rug, waaronder een amputatie van je been en deel van je heup en bent in de tussentijd getuige geweest van onaanvaardbare medische situaties om je heen.

De afspraak met het ziekenhuis in Accra is gemaakt en je gaat op weg. Een mama van kindertehuis Hanukkah is bij je. Moses volgt je in zijn eigen auto. En na zes uur rijden kom je dan eindelijk aan in het ziekenhuis.
En dan…. Dan blijkt dat ze niet op jouw komst hebben gerekend. Er is geen plek voor jou. Je mag urenlang wachten in de gang, met nog zoveel andere hulpbehoevende mensen.En dan krijg je te horen dat je maar weer terug moet naar Sunyani en gerust over een week of twee terug kan komen.

Heel rustig aanvaard je dat er geen plek is voor jou. En dat er ook geen plek is in andere omliggende ziekenhuizen. Je aanvaardt dat je opnieuw de ambulance in moet; dezelfde ambulance die je vanmorgen vroeg om 04.00 uur kwam ophalen. Je gaat weer terug naar het ziekenhuis in Sunyani, waar de muizen rondlopen en patiënten op je kamer overlijden. En dit alles met de hoop dat je binnenkort weer naar Hanukkah terug kan. Waar je bed klaar staat, met het mooie laken met je naam erop en je mooie nieuwe kast.Waar al je vrienden met smart op jou wachten.

We hopen het zo voor je Lucas. We bidden voor jou, steken kaarsjes aan en denken aan je. We vertrouwen op je optimisme en kracht om ondanks alle tegenslagen door te gaan.

We hopen dat de schrijnende, wanhopig makende medische situatie in Ghana ooit mag verbeteren en in de buurt mag komen van de gezondheidszorg die we in Nederland gewend zijn.

God bless you.

– Mariëtte –