Onlangs kwam er een moeder naar Hanukkah met de vraag of haar zoontje bij ons mocht komen wonen. Haar zoontje heeft een beperking en het is voor de moeder te zwaar om hem te zorgen. Daarnaast heeft ze ook nog drie andere kinderen die door de thuissituatie niet naar school kunnen omdat de moeder niet kan werken, in verband met de verzorging van haar zoontje met beperking; iets wat ze liefdevol doet, maar waarvoor ze niet alle middelen heeft.

Er volgde een lang gesprek, waarin we het hadden over haar situatie en het belang van de ouder-kind relatie en de werkwijze van Hanukkah. Kinderen zijn bij Hanukkah van harte welkom als een kindje (tijdelijk) niet thuis kan opgroeien of verzorgd worden en wanneer er geen mogelijkheid is het kindje onder te brengen bij familieleden. Wanneer een kind bij Hanukkah komt wonen, bekijken we geregeld of de thuis- of familie verbeterd is, en of een kind hierdoor weer terug kan gaan naar de familie. Uiteraard komt het bij ons ook voor dat een kind te vondeling wordt gelegd of verstoten is door de familie. In zo’n situatie is zo’n kindje van harte welkom op Hanukkah en zullen we hem/haar, samen met ons team dat al dertien jaar bestaat, een warm thuis geven.

Een andere manier waarop wij families helpen, is op afstand. De kinderen kunnen dan thuis blijven wonen en wij bekijken waar we het gezin mee kunnen helpen en ondersteunen.

En dit is wat we gaan doen met deze moeder die ons afgelopen week bezocht met haar zoontje.
Wij gaan hen, dankzij een donateur die zich gemeld heeft na dit bericht, financiële hulp bieden en zorgen ervoor dat de drie kindjes naar school kunnen gaan. Zo kan de moeder haar zoontje met beperking alle zorg geven die het nodig heef en blijft het gezin bij elkaar. En dat is uiteindelijk het beste voor de kinderen.